Share this post on:

Wat doe je eigenlijk, als je niet zo sterk bent? Dat je niet alleen denkt: ‘Je komt hier toch om te werken? Doe dat gewoon en hou op met al dat andere domme gezeik.
Ja, wat dan?

Wat doe je dan, als je gepest wordt? Of als je bewust genegeerd wordt? Of als je leidinggevende, behorende tot de groep van meest bekende pesters, je zwart maakt bij alle anderen en je isoleert van de groep? Of je overlaadt met werk om je gek te maken? Wat doe je met die ene man van de derde verdieping waar je eigenlijk bang voor bent, omdat hij altijd zo agressief tegen je tekeer gaat?

Hoe ga je in vredesnaam om met het seksistische gelul van je collega? Wat doe je aan die zweterige persoon die je elke dag in je nek staat te hijgen en steeds ’toevallig’ met zijn elleboog tegen je borsten komt? Hoe maak je je kamergenoot duidelijk dat het ‘Heee pik!’ vergezeld van een klap voor je kont, ongewenst is wat jou betreft? Of om maar te zwijgen van die venijnige grappen over homo’s en lesbies, die je nog net wél hoort als je de deur dicht doet?

Wat doe je als je je genaaid voelt omdat je in een rolstoel zit en geen kansen krijgt zoals je collega? Of wat doe je als je stiekem toch anders behandeld wordt doordat de kleur van je huid afwijkt van het gangbare lokale gemiddelde?

Je kijkt schaapachtig omdat je misstanden ziet in je bedrijf, of door je bedrijf. Of je kijkt weg omdat collega’s de regels voordelig ombuigen. Of gewoon jatten. Maar ’s avonds in je bed lig je te piekeren en voel je je medeplichtig.

Vaak weet je het helemaal niet, wat je dan moet doen. Je voelt je onmachtig, soms kapot gemaakt zelfs. Je voelt je vaak bang. De enige uitweg lijkt er een naar de uitgang. Je kunt nergens terecht, want dit soort dingen komt bij ons bedrijf gelukkig niet voor.
Jaja.

De schaamte voorbij. De angst voorbij. Dat is de voornaamste stap die je moet zetten naar een vertrouwenspersoon. Durf je verhaal te vertellen. Onderzoek met een vertrouwenspersoon wat je moet doen of niet moet doen, of wilt doen. In vertrouwen. Samen.

Vaak zal een vertrouwenspersoon escalatie juist samen met jou willen en kunnen voorkomen. En als het niet opgelost kan worden zal hij of zij je helpen om er melding van te maken. Maar als je iets overkomen is wat zo erg is dat het niet stilgehouden mag worden zal een vertrouwenspersoon je dat ook vertellen.

Want je bent op een dag vaak langer op je werk dan thuis. Mag je je op je werk dan ook veilig voelen? Ja toch?

Vertrouwenspersonen weten veel. Ze kunnen voorlichten, luisteren, adviseren, meedenken en ondersteunen. Zoek er een op.
En als je niemand weet: zoek mij op.
 
 

Share this post on: