Share this post on:

Onderstaand rollenspel is in kant-en-klaar script-vorm geschreven en kan worden opgevoerd met vier personen, te weten: Mulder (werknemer), diens vrouw, Schelling (collega) en Brandsma (manager). Met goed oefenen en een wisselende rolverdeling kan de smaak van achteloze macht en gewillig slachtoffer worden geproefd.

INT.KANTOOR.DAG
Een kantoorruimte met 2 bureaus. Fel TL licht. Een bureau is een puinhoop, het andere bureau is zeer netjes. Achter de bureaus zitten twee collega’s, MULDER en SCHELLING. MULDER achter het nette bureau.

SCHELLING
(wrijft zich in de ogen)
Hoe was jouw weekend zeg, ik lag gisteren om twee uur op bed, wat een feest! Hahaha! Wat een vrouwen man! Ik wist niet dat vrouwen er ook zó uit konden zien, hahaha!

MULDER
(kijkt zeer bezorgd, zucht diep)
Zeg, heb jij die stukken nog gelezen van ’t weekend? We hadden het er vrijdag nog even over. Die offerte van Upitex BV. Wat vond je ervan?

SCHELLING
(kijkt op, hoest een beetje)
Welke stukken bedoel je?

MULDER
Nou, doe niet zo lollig. Je weet toch dat we die offerte vandaag de deur uit moeten hebben? Brandsma wil er straks mee langs het MT. Upitex!

SCHELLING
(onderdrukt een geeuw)
Ach ja, die spullen voor Upitex BV. Helemaal vergeten, wat wil je ook als twee vrouwen tegelijk een feest geven, hahahaha!

De telefoon van MULDER rinkelt. MULDER neemt op.

MULDER
Mulder. O hallo meneer Brandsma. Ik heb… ja….nee natuurlijk, ik kom eraan.

MULDER verlaat haastig het kantoor. SCHELLING kijkt hem lachend na.

INT.KANTOOR.DAG
Een kantoorruimte met 1 bureau. Fel TL licht. BRANDSMA zit achter het bureau. Hij typt zeer snel en tuurt op het scherm van een computer. Er wordt zachtjes geklopt.

BRANDSMA
(kijkt op)
Ja kom maar!

MULDER komt binnen en sluit de deur achter zich. Hij loopt enige passen naar voren tot aan het bureau. BRANDSMA schrijft inmiddels.

MULDER
(lacht een beetje)
Zo. Goedemorgen. Goed weekend gehad?

BRANDSMA
Jaja. Prima. Nou Mulder, heb je die offerte af, zoals we vrijdagmorgen afgesproken hebben? Ik zag niks in mijn mailbox vanmorgen.

MULDER
N-Nou n-nee, ik heb Schelling daarbij nodig hè? Dat had ik ook al eventjes aangegeven vrijdag. Toch?

BRANDSMA
Je zou Schelling toch vragen dit weekend die offerte te reviewen? Wat moet ik hier nou weer mee? Ik had je gevraagd Schelling op de huid te zitten. Waarom heb ik het nou niet?

MULDER
(begint te zweten, krabt zich in de nek)
Ja ik heb het hem gevraagd vrijdag. Hij heeft het niet gedaan, ik kon hem moeilijk bellen dit weekend. Hij zei dat hij een feest had of zo. Hij doet nooit wat ik vraag en bovendien ben ik zijn chef toch niet? Ik heb geen macht over hem, ik ben niet zijn meerdere immers .. ik kan wel meer vragen en…

BRANDSMA
(zwaait korzelig met zijn hand richting de deur)
Jajaja. Ik vind dat je er bovenop moeten zitten. Je moet in control zijn en dat ben je niet. Bovendien was je vorige maand ook ziek en toen vroeg ik me ook al af of dat wel terecht was. Ik wil dat de dingen hier beter lopen en dat er naar mij wordt geluisterd. En ik wil dat iedereen op tijd begint. Het gaat níet goed! Ik wil daar binnenkort met je over praten, Mulder, in het bijzijn van HR! Nou, stuur Schelling hier eens heen wil je?

Mulder verlaat in gebogen houding het vertrek.

INT.TOILET.DAG
Een toiletruimte. Fel TL licht. MULDER zit volledig gekleed op het toilet. De ellebogen rusten op de knieën. Zijn hoofd rust in zijn handen.

MULDER
(kreunt)

INT.KANTOOR.DAGEen kantoorruimte met 1 bureau. Fel TL licht. BRANDSMA zit achter het bureau. Hij typt zeer snel en tuurt op het scherm van een computer. De deur zwaait open en SCHELLING stormt binnen. Hij heeft twee bekertjes koffie bij zich. SCHELLING plaatst een bekertje koffie op het bureau van BRANDSMA.

SCHELLING
Eén hele goedemorgen zonder zorgen! Rondje achtenendertigvier op de schaatsbaan zaterdag! Kopgroep gelost en 500 meter voor de streep reed ik ze het snot voor de ogen. Eindtijd tien nul nul vijftien! Hoe deed jij het gistermiddag?

BRANDSMA
(leunt achterover in de stoel)
Hé koffie! Lekker! Ja praat me er niet van, Evert. Vent blokkeerde de binnenbocht twee rondes lang en pas op het eind kwam ik erlangs. Ik wil die tijd niet eens meer weten.

SCHELLING
Opknopen zulke gasten. Recreatierijders zijn het eigenlijk, hahaha. Maar even wat anders, Gert. Ik krijg net een offerte onder de neus geduwd van die Mulder. Voor Upitex BV. Door al dat gehannes van die kwibus lopen we mooi uit. Nu ken ik de inkoper van Upitex wel en zal hem alvast eens bellen. Ik prop dat er wel bij in die offerte. Ik wil eigenlijk voorstellen dat het MT even per mail reageert eind van de middag. Oké wat jou betreft?

BRANDSMA
(zijn gezicht betrekt)
Ja ik denk dat we dat wel zullen moeten. Sta ik wel voor lul bij het MT. Ik zal deze week eens een stevig gesprek met die Mulder hebben, hij is veel te slap. Geen ruggengraat volgens mij.

SCHELLING
Haha, hij is anders dik zat! Valt toch niet makkelijk om zou je zeggen!

BRANDSMA
(glimlacht)
Ja zo kan het wel weer hè?

INT.SLAAPKAMER.NACHTEen slaapkamer met zeer gedempt licht. Een tweepersoonsbed met daarin MULDER en zijn VROUW. MULDER rookt in bed. Naast het bed staat een nachtkastje met een asbak en een halfvol whiskyglas.

MULDER
(neemt kleine nerveuze trekjes van de sigaret)
En toen zei ik dat ik die Schelling toch geen leiding geef? Dat doet die Brandsma nota bene zelf! En hij laat mij er voor opdraaien. En later kon het opeens wél, via de mail. Die Schelling denkt alleen maar aan sport en aan vrouwen. Of sport óp vrouwen.

VROUW
(zucht)
Nou Lambert, zo kan het wel weer.

MULDER
En ik maar lezen in het weekend. Terwijl we eigenlijk wandelen zouden in de Friese Weerribben.

VROUW
(zucht)
Dan doen we dat volgende week, Lambert. Dan is het misschien ook zonniger.

MULDER
(gaat rechtop zitten en drukt de sigaret uit op in het asbakje op het nachtkastje)
Ach wat. Dat gewandel. Al die collega’s met dat gesport en kijk es hoe flink we zijn. En de dag erop maar opsnaaien naar elkaar. Ik wil gewoon een boek lezen voor de kachel en geen gezeik aan m’n kop. Ik zeik op dat gewandel.

VROUW
(krijgt tranen in de ogen)
Nou Lambert, zo kan het wel weer. Ik vind wandelen met jou wél leuk hoor.

MULDER
De hele wereld kan een mooie ziekte krijgen met veel jeuk!

MULDER drinkt het whiskyglas in een teug leeg en klapt het op het nachtkastje. Hij knipt het lampje uit dat op het nachtkastje staat. De ruimte is pikdonker. Na een klein moment is slechts het geluid van een onregelmatig snurken hoorbaar, samen met het zachte snikken van de VROUW.

Share this post on: